אזור הוולגה
אזור הוולגה (ברוסית: Поволжье ,פירוש מילולי: "לאורך הוולגה") הוא אזור היסטורי ברוסיה המקיף את אגן הניקוז של נהר הוולגה, הנהר הארוך ביותר באירופה.
אזור הוולגה מופרד מבחינה תרבותית לשלושה חלקים:
- אזור הוולגה העליון - מתחיל ממוצא נהר הוולגה במחוז טבר ומשתרע עד לשפך נהר אוקה בניז'ני נובגורוד.
- אזור הוולגה התיכון - מתחיל משפך נהר אוקה ומשתרע עד לשפך נהר קאמה שממקם מדרום לקאזאן.
- אזור הוולגה התחתון - מתחיל משפך נהר הקאמה ומשתרע עד לאזור הדלתא של נהר הוולגה בים הכספי אשר במחוז אסטרחן.
הגבולות הגאוגרפיים של אזור הוולגה מעורפלים, והמונח "אזור הוולגה" משמש כיום בעיקר כאשר מתייחסים לאזור הוולגה התיכון ולאזור הוולגה התחתון אשר נכללים במחוז הפדרלי של הוולגה ובאזור הכלכלי של הוולגה.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפי מקורות שונים אזור הוולגה היה מיושב לאורך ההיסטוריה בעיקר על ידי סלאבים, טורקים וויקינגים. לפובולז'יה היה חלק חשוב בהתפתחות של רוסיה הקדומה. נהר הוולגה שימש במקור בעיקר סוחרים מהמזרח ואת הוויקינגים.
דמוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]באזור הוולגה נמצא חלק גדול מאוכלוסיית רוסיה, כאשר הערים הגדולות ירוסלבל, קוסטרומה, ניז'ני נובגורוד, צ'בוקסרי, קאזאן, אוליאנובסק, טוליאטי, סמרה, סראטוב, וולגוגרד ואסטרחן כולן ממוקמות ישירות על נהר הוולגה. ערים מרכזיות אחרות אשר ממוקות לאורך יובלי הוולגה כוללות בין היתר את ריאזאן, דזרז'ינסק, קלוגה ואוריול על נהר אוקה, פנזה על נהר סורה, פרם ונאברז'ניה צ'לני על נהר הקאמה, יושקר-אולה על נהר מלאיה קוקשאגה ודימיטרובגראד על נהר הבולשוי צ'רמשאן.
ערים מרכזיות הממוקמות על יובלי הוולגה כוללות בין היתר את בירת רוסיה והעיר המאוכלסת ביותר ברוסיה מוסקבה, אשר ממוקמת על נהר מוסקבה, שהוא יובל של נהר אוקה. העיר קירוב ממוקמת על נהר ויאטקה, ואופה, סטרליטמק וסלאוואט ממוקמות על נהר בלאיה - שניהם יובלים של נהר קאמה.